Pokaz film W obronie jedzenia (2015) ramach cyklu FILMS for FOOD
Łódź, kino Charlie, 27 października 2017
W piątek, 27 października o godz. 18:00 odbędzie się pierwszy pokaz FILMS for FOOD – nowego cyklu filmowego w Kino-Galerii Charlie. Projekcje odbywać się będą w każdy ostatni piątek miesiąca. Na inaugurację cyklu zaplanowano projekcję filmu dokumentalnego pt. W obronie jedzenia oraz dyskusję po seansie i kolację inspirowaną filmem w jednej z łódzkich restauracji.
W obronie jedzenia (In Defense of Food) to film dokumentalny zrealizowany w 2015 roku w oparciu o książkę amerykańskiego dziennikarza i działacza społecznego Michaela Pollana. Pollan jest profesorem dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley gdzie specjalizuje się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Jest autorem kilku bestsellerowych książek o jedzeniu. Jego W obronie jedzenia. Manifest wszystkożercy znalazło się na liście najbardziej poczytnych książek w USA firmowanych przez „The New York Times Magazine”. Polskie wydanie książki ukazało się w 2010 roku. W tym samym roku wydano też u nas Jak jeść. Przewodnik konsumenta (Food Rules. An Eater’s Manual).
Film na podstawie W obronie jedzenia wyreżyserował Michael Schwarz, który w 2009 roku spotkał się już z Michaelem Pollanem na planie filmu Owoc pożądania (The Botany of Desire). Tym razem wyruszyli wspólnie w podróż po świecie, by dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co powinniśmy jeść? Dotarli do przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych i sformułowali kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły oraz codziennej przyjemności.
Po projekcji filmu w kinie Charlie Emilia Szymańska poprowadzi spotkanie z Karoliną Zajkowską – autorką bloga Spektrum Smaku oraz z Michałem Błaszczykiem właścicielem sklepu ze zdrową żywnością Spiżarnia Rydzyńska.
Bezpośrednio po seansie i dyskusji w kinie będzie można wziąć udział w kolacji zainspirowanej filmem W obronie jedzenia w restauracji Fatamorgana. Bilety i szczegóły na ten temat uzyskać można w restauracji na ulicy Księży Młyn 16 oraz pod numerem telefonu: 880 832 509.
FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. To cykliczne pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu oraz towarzyszące im spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne.
Twórcy FILMS for FOOD rozwijają kulturę kulinarną w Polsce, traktując film jako narzędzie edukacji i nośnik zmian społecznych. Filmy prezentowane są tu w formie cyklu wędrującego po kinach studyjnych i przestrzeniach artystycznych całej Polski. Poza pokazami w kinach FILMS for FOOD zorganizowało w 2017 roku przeglądy filmów kulinarnych w ramach festiwalu Europa na Widelcu we Wrocławiu, Poznań Food Days oraz sekcję kina kulinarnego na Podlasie Slow fest w Supraślu. W październiku 2017 FILMS for FOOD było współorganizatorem Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej „Głodnemu film na myśli. O filmowych reprezentacjach jedzenia”.
Inicjatywa powstała w listopadzie 2016 organizując polską premierę filmu Noma: My Perfect Storm – filmu o René Redzepim, szefie kuchni słynnej restauracji Noma w Kopanhadze. Pierwszy pokaz filmu uświetniło spotkanie z kucharzami, którzy współpracowali z Redzepim, zaś w restauracjach Atelier Amaro i Bez Gwiazdek odbyły się specjalne kolacje inspirowane filmem i kuchnią Nomy.
Pomysłodawcami FILMS for FOOD i organizatorami pokazów cyklu są: filmoznawczyni i animatorka kultury Lucyna Zembowicz, która w latach 2009–2014 współorganizowała Kuchnia+ Food Film Fest oraz dziennikarz kulinarny Jakub Gutek. Zespół współtworzy również Roman Gutek – ceniony dystrybutor i organizator festiwali filmowych.
Więcej na: www.charlie.pl
[z materiałów organizatora]