--Sprawdź swoją wiedzę o polskim kinie

Sprawdź swoją wiedzę o polskim kinie

Quiz składa się z 30 pytań.

Przeczytaj uważnie pytania i wybierz poprawne odpowiedzi.

Uwaga! W każdym przypadku tylko jedna z czterech podanych odpowiedzi jest poprawna.

1) Jak nazywa się przedwojenna aktorka, debiutująca w wieku 54 lat w filmie Jego ekscelencja subiekt (1933). Na jej dorobek artystyczny złożyły się także między innymi filmy takie jak: „Czy Lucyna to dziewczyna?” (1934), „Antek policmajster” (1935), „Jadzia” (1936), „Dodek na froncie” (1936), „Znachor” (1937), „Dziewczęta z Nowolipek” (1937)?

a) Hanka Ordonówna
b) Jadwiga Smosarska
c) Helena Grossówna
d) Mieczysława Ćwiklińska

2) Piosenka „Miłość ci wszystko wybaczy” z 1933 roku, skomponowana przez Henryka Warsa do tekstu Juliana Tuwima, śpiewana przez Hankę Ordonównę pochodzi z filmu:

a) „Każdemu wolno kochać”
b) „Jego ekscelencja subiekt”
c) „Szpieg w masce”
d) „Romeo i Julcia”

3) Kto był autorem muzyki, w tym słynnego przeboju „Odrobinę szczęścia w miłości”, do filmu z 1934 roku zatytułowanego „Co mój mąż robi w nocy”?

a) Jerzy Petersburski
b) Wojciech Kilar
c) Władysław Dan-Daniłowski
d) Roman Palester

4) Film „Miasto nieujarzmione” w reżyserii Jerzego Zarzyckiego wszedł na ekrany w 1950 roku. W wyniku interwencji komunistycznej cenzury pierwotne założenia stojące za tą realizacją nie zostały zrealizowane i w efekcie obraz ten w niczym nie przypominał noweli filmowej pod tytułem „Robinson warszawski”, która powstała jeszcze w 1945 i miała stanowić kanwę filmu. Autorami noweli „Robinson warszawski” byli dwaj wybitni pisarze: polski noblista i autor powieści „Popiół i diament”. O których twórców chodzi?

a) Czesław Miłosz i Jerzy Andrzejewski
b) Czesław Miłosz i Stanisław Różewicz
c) Jerzy Andrzejewski i Jerzy Zarzycki
d) Czesław Miłosz i Tadeusz Różewicz

5) Scena ta przeszła do historii polskiego kina. W filmie „Popiół i diament” Andrzeja Wajdy Maciek i Andrzej zapalają alkohol w kieliszkach, jak znicze dla poległych. Który z aktorów wystąpił w roli Maćka Chełmickiego?

a) Zbigniew Cybulski
b) Stanisław Milski
c) Bogumił Kobiela
d) Artur Młodnicki

6) Które z wymienionych filmów zaliczyć można do formacji intelektualno-artystycznej określanej mianem „szkoły polskiej”?

a) „Psy”, „Człowiek na torze”
b) „Kanał”, „Eroica”
c) „Ostatni dzień lata”, „Pokłosie”
d) „Lotna”, „Katyń”

7) Jak nazywa się słynny operator „szkoły polskiej”, scenarzysta i reżyser, współtwórca wielu ważnych polskich filmów lat 50. i 60., który był, między innymi, autorem zdjęć do filmów: „Popiół i diament” oraz „Eroica”?

a) Jerzy Wójcik
b) Jerzy Lipman
c) Jan Laskowski
d) Stanisław Loth

8) I tak mnie w ogóle porywa ten patos naszych czasów – mówi jeden z bohaterów polskiej komedii z lat 60. Tym bohaterem jest:

a) Jan Piszczyk („Zezowate szczęście”)
b) dr Tomasz Piechocki („Człowiek z M-3”)
c) Władysław Kargul („Sami swoi”)
d) Kazimierz Pawlak („Sami swoi”)

9) Kompozytorem muzyki do filmu Wojciecha Jerzego Hasa z 1964 roku pod tytułem „Rękopis znaleziony w Saragossie” był:

a) Krzysztof Komeda
b) Krzysztof Penderecki
c) Wojciech Kilar
d) Waldemar Kozanecki

10) Pierwszy pełnometrażowy film Romana Polańskiego z 1962 roku nosi tytuł „Nóż w wodzie”. W 1963 roku film ten był nominowany do nagrody Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej (Oscar) w kategorii:

a) najlepsza muzyka
b) najlepszy film nieanglojęzyczny
c) najlepszy film
d) najlepszy reżyser

11) Jaki tytuł nosi film Andrzeja Wajdy z 1960 roku, w którym jako aktorzy pojawili się dwaj inni polscy reżyserzy – Roman Polański i Jerzy Skolimowski (nie wymieniony w czołówce)?

a) „Niewinni czarodzieje”
b) „Do widzenia, do jutra”
c) „Koniec nocy”
d) „Lotna”

12) Jak nazywa się, urodzony 27 stycznia 1949 w Łodzi, reżyser, operator filmowy i artysta multimedialny, którego dzieło było pierwszym polskim filmem nagrodzonym Oscarem przez Amerykańską Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej?

a) Allan Starski
b) Janusz Kamiński
c) Zbigniew Rybczyński
d) Roman Polański

13) Z jakiego filmu wyreżyserowanego przez Jerzego Antczaka, pochodzi słynna scena zrywania lilii przez Józefa Tolibowskiego (Karol Strasburger)?

a) „Hrabina Cosel”
b) „Dama kameliowa”
c) „Chopin. Pragnienie miłości”
d) „Noce i dnie”

14) Który z utworów Henryka Sienkiewicza został zekranizowany w 1960 roku przez Aleksandra Forda?

a) „W Pustyni i w puszczy”
b) „Potop”
c) „Quo vadis”
d) „Krzyżacy”

15) Stanisław Bareja, który swoimi późniejszymi komediami zasłużył sobie na miano największego w polskim kinie tropiciela i prześmiewcy absurdów Peerelu, debiutował w latach 60. Z jednej z jego wczesnych komedii pochodzi piosenka „Miłość złe humory ma” w wykonaniu Bohdana Łazuki do słów Agnieszki Osieckiej. Był to film:

a) „Małżeństwo z rozsądku”
b) „Żona dla Australijczyka”
c) „Przygoda z piosenką”
d) „Mąż swojej żony”

16) Franciszek Pieczka – aktor, który w II połowie lat 60. zyskał popularność dzięki roli Gustlika w serialu Czterej pancerni i pies, zagrał główną rolę w debiutanckim filmie Witolda Leszczyńskiego z 1967 roku. Film ten nosi tytuł:

a) „Konopielka”
b) „Siekierezada”
c) „Rekolekcje”
d) „Żywot Mateusza”

17) Był to debiut Krystyny Jandy w filmie fabularnym. W obrazie tym gra ona Agnieszkę, młodą studentkę szkoły filmowej. Jaki tytuł nosi ten film?

a) „Człowiek z żelaza”
b) „Dyrygent”
c) „Człowiek z marmuru”
d) „Przesłuchanie”

18) Który z wymienionych filmów nie sytuuje się w nurcie tzw. „kina moralnego niepokoju”?

a) „Wodzirej”
b) „Sala samobójców”
c) „Aktorzy prowincjonalni”
d) „Barwy ochronne”

19) Krzysztof Kieślowski rozpoczynał swoją karierę jako reżyser filmów dokumentalnych. W jednym ze swoich dokumentów Kieślowski przedstawił portret fabrycznego strażnika, człowieka mającego obsesję na punkcie kontroli i dyscypliny. Film ten nosił tytuł:

a) „Z punktu widzenia nocnego portiera”
b) „Gadające głowy”
c) „Życiorys”
d) „Z miasta Łodzi”

20) Telewizyjny „Dekalog V” Krzysztofa Kieślowskiego miał także swoją wersją kinową. Jaki tytuł nosił ten film?

a) „Amator”
b) „Przypadek”
c) „Krótki film o zabijaniu”
d) „Krótki film o miłości”

21) W kultowej komedii Stanisława Barei zatytułowanej „Miś” pojawia się postać Wacława Jarząbka – trenera II klasy. W rolę tę wcielił się:

a) Stanisław Tym
b) Jerzy Turek
c) Wojciech Pokora
d) Krzysztof Kowalewski

22) Janusz Głowacki, znany polski pisarz (prozaik, dramaturg, felietonista i scenarzysta), autor dramatu „Antygona w Nowym Jorku”, był współscenarzystą jednego z najbardziej „kultowych” polskich filmów. Jak tytuł nosi ten film w reż. Marka Piwowskiego?

a) „Hydrozagadka”
b) „Miś”
c) „Seksmisja”
d) „Rejs”

23) „Biała wizytówka” to tytuł serialu telewizyjnego w reżyserii Filipa Bajona, który był telewizyjną wersją kinowego filmu tego reżysera zatytułowanego:

a) „Włatcy móch. Ćmoki, czopki i mondzioły”
b) „Noce i dnie”
c) „Krótki film o miłości”
d) „Magnat”

24) Reżyser teatralny i filmowy, scenarzysta oraz pisarz w jednej osobie – Piotr Szulkin – to jeden z najbardziej oryginalnych autorów filmowych. Rozgłos przyniosła mu tetralogia z gatunku science-fiction, na którą składają się filmy: „Golem”, „O-bi, o-ba. Koniec cywilizacji”, „Ga, ga. Chwała bohaterom” oraz:

a) „Przyjaciel wesołego diabła”
b) „Wojna światów – następne stulecie”
c) „YYYreek Kosmiczna nominacja”
d) „Na srebrnym globie”

25) Jak nazywa się, urodzony w Łodzi, polski operator filmowy, autor zdjęć do wielu polskich i międzynarodowych produkcji, który ma na swoim koncie zdjęcia do takich filmów, jak: „Kroll” (1991), „Pan Tadeusz” (1999), „Pianista” (2002), „Katyń” (2007), „Pokłosie” (2012), „Wałęsa. Człowiek z nadziei” (2013).

a) Sławomir Idziak
b) Piotr Sobociński
c) Paweł Edelman
d) Janusz Kamiński

26) Adaś Miauczyński to sfrustrowany polski inteligent, bohater autorskiego cyklu filmów Marka Koterskiego. Który z wymienionych aktorów wcielił się w postać Adasia w filmie „Ajlawju” (1999)?

a) Cezary Pazura
b) Bogusław Linda
c) Andrzej Chyra
d) Adam Woronowicz

27) Który z wymienionych filmów animowanych został wyreżyserowany przez Tomasza Bagińskiego i otrzymał, za rok 2002, nominację do nagrody Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej (Oscar) w kategorii krótkometrażowy film animowany?

a) „Sztuka spadania”
b) „Katedra”
c) „Tango”
d) „Piotruś i wilk”

28) Który z wymienionych reżyserów, twórca m.in. „Psów”, „Krolla” czy „Pokłosia”, jest współscenarzystą filmu Andrzeja Wajdy „Katyń” (2007)?

a) Jan Jakub Kolski
b) Lech Majewski
c) Władysław Pasikowski
d) Krzysztof Krauze

29) Jak nazywa się autor scenografii do wielu polskich filmów, laureat nagrody Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej (Oscar) w kategorii scenografia, współpracownik takich reżyserów, jak: Andrzej Wajda, Agnieszka Holland czy Roman Polański?

a) Janusz Sosnowski
b) Andrzej Przedworski
c) Allan Starski
d) Andrzej Kowalczyk

30) Wojciech Smarzowski jest reżyserem, a zarazem scenarzystą kilku z najgłośniejszych polskich filmów ostatnich lat. Którego z wymienionych filmów nie wyreżyserował Wojciech Smarzowski?

a) „Obława”
b) „Dom zły”
c) „Drogówka”
d) „Wesele

Dziękujemy za udział w quizie!

1. D

2. C

3. A

4. A

5. A

6. B

7. A

8. A

9. B

10. B

11. A

12. C

13. D

14. D

15. A

16. D

17. C

18. B

19. A

20. C

21. B

22. D

23. D

24. B

25. C

26. A

27. B

28. C

29. C

30. A

2017-04-19T19:53:06+00:00
Wielkość czcionki
Kontrast