Maciej Pieprzyca

Reżyser filmowy, scenarzysta, dziennikarz dokumentalista

Maciej Pieprzyca – polski reżyser filmowo-telewizyjny, scenarzysta, dziennikarz dokumentalny urodzony 5 maja 1964 w Katowicach. Dzieciństwo i młodość spędził w Tychach. Jest autorem scenariuszy do produkcji: „Inferno”, „Barbórka” czy „Marzenia do spełnienia”, reżyserował też odcinki seriali: „Samo życie”, „Marzenia do spełnienia”, „Na dobre i na złe”.

Filmografia:

  • „Inna” (1990)
  • „Przez nokaut” (1995)
  • „Jestem mordercą…” (1998)
  • „Zostanie legenda” (1998)
  • „Inferno” (2001)
  • „Barbórka” (2005)
  • „Kryminalni: Misja śląska” (2006)
  • „Biedroneczko, biedroneczko” (2007)
  • „Drzazgi” (2008)
  • „Chce się żyć” (2013)

Opracowali – Piotr Dolega i Kacper Skolik na podstawie: www.culture.pl, www.filmweb.pl, www.filmpolski.pl, Wikipedia.

2017-04-20T19:50:35+00:00
Wielkość czcionki
Kontrast