Jadwiga Mostowska

Quiz filmowy

Filmowe zadania dla najmłodszych

Sprawdź swoją wiedzę odpowiadając na pytania.

W każdym przypadku tylko jedna z podanych odpowiedzi jest poprawna.


1. Jak nazywa się aktor odtwarzający tytułową rolę w serii filmów „Harry Potter"?

a) Rupert Grint

b) Daniel Radcliffe

c) Tom Felton


2. Kto jest reżyserem filmu „Hobbit: Niezwykła podróż"?

a) Steven Spielberg

b) Peter Jackson

c) Andrew Adamson


3. Jaki tytuł nosi drugi film z serii ekranizacji powieści Ricka Riordana, których bohaterem jest Percy Jackson?

a) „Percy Jackson: Morze potworów"

b) „Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej pioruna"

c) „Percy Jackson: Klątwa Tytana"


4. Kto odtwarza rolę kapitana Jacka Sparrowa w serii filmów „Piraci z Karaibów"?

a) Johnny Depp

b) Orlando Bloom

c) Geoffrey Rush


5. W którym z wymienionych filmów, będących adaptacją powieści, główną rolę gra Jennifer Lawrence?

a) „Opowieści z Narni: Podróż wędrowca do świtu"

b) „Percy Jackson: Morze Potworów"

c) „Igrzyska śmierci"


6. Jak nazywa się reżyser takich filmów, jak: „Gnijąca Panna Młoda", „Alicja w Karinie Czarów" i „Frankenweenie"?

a) Eric Darnell

b) Tim Burton

c) Carlos Saldanha


7. Jaki znany reżyser, w oryginalnej, amerykańskiej wersji językowej filmu, użyczył swego głosu bohaterowi animacji „Mrówka Z"?

a) Woody Allen

b) Steven Spielberg

c) George Lucas


8. Jak nazywa się aktor grający rolę Magneto w serii opartych o komiksy filmów „X-Men" oraz rolę Gandalfa w filmach zrealizowanych na podstawie powieści J. R. R. Tolkiena?

a) Ian McKellen

b) Ian Holm

c) Patrick Stewart


9. Ralph Fiennes to:

a) reżyser obu części filmu „Harry Potter i Insygnia Śmierci"

b) scenarzysta obu części filmu „Harry Potter i Insygnia Śmierci"

c) aktor grający rolę Lorda Voldemorta obu części filmu „Harry Potter i Insygnia Śmierci"


10. Który z wymienionych filmów to musical?

a) „Fame"

b) „ Avatar"

c) „Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły"


11. Przedstawiciela jakiej „rasy" gra Hugo Weaving w filmie „Hobbit: Niezwykła podróż"?

a) krasnoluda

b) elfa

c) goblina


12. Którego z wymienionych filmów nie wyreżyserował James Cameron?

a) „Titanic"

b) „ Avatar"

c) „Terminator 3: Bunt maszyn"



Rozwiązanie:

1-b; 2-b; 3-a; 4-a; 5-c; 6-b; 7-a; 8-a; 9-c; 10-a; 11-b; 12-c

 

UWAGA! Ten serwis używa pliki cookies

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Rozumiem. Zamknij okno.

Cookies

Dokładamy wszelkich starań, aby prowadzony serwis ułatwiał każdemu użytkownikowi przeglądanie strony. Dlatego w trosce o bezpieczeństwo i wygodę zakupów informujemy, że poruszając się po stronie wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez stronę plików cookies. Istnieje możliwość korzystania ze strony internetowej bez wykorzystywania mechanizmu cookies, ale może to oznaczać, że niektóre funkcje lub usługi witryny nie będą działać poprawnie. Jeśli nie wyrażasz zgody na korzystanie z plików cookies powinieneś zaznaczyć w ustawieniach przeglądarki opcję odrzucania plików cookies lub sygnalizowania ich przesłania.

Czym są pliki cookies?

Pliki cookies (w dosłownym tłumaczeniu: ciasteczka) są to małe pliki tekstowe, wysyłane i przechowywane w Urządzeniu, z którego użytkownik łączy się z Internetem i wchodzi na stronę internetową Pliki te są bardzo pożyteczne, gdyż pozwalają "stronie" rozpoznać preferencje użytkownika. Plik cookie zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej z której pochodzi, "długość życia" pliku (to znaczy czas jego istnienia), oraz wartość, którą jest zazwyczaj przypadkowo wygenerowany unikalny numer.

Najczęściej pliki cookies są używane do:

  1. zapamiętywania danych, takich jak informacje wpisywane do formularzy czy danych logowania,
  2. identyfikacji użytkowników jako zalogowanych,
  3. zapamiętywania ustawień użytkowników dotyczących układu strony, rozmiaru tekstu, preferencji i kolorów,
  4. pokazywania użytkownikom, że są zalogowani na naszej stronie internetowej,
  5. wymiany informacji z partnerami handlowymi w celu świadczenia usług na naszej stronie internetowej. Informacje udostępniane w ten sposób są wykorzystywane wyłącznie do dostarczania usług, produktów i funkcji i nie są wykorzystywane do innych celów.

Do czego wykorzystujemy pliki cookies?

Wykorzystujemy pliki cookies do obserwacji sposobów użytkowania strony, dzięki czemu możemy zapewnić wygodę i bezpieczeństwo dokonywania zakupów. Korzystając z plików cookies nie przechowujemy Twoich danych osobowych, ani innych poufnych informacji.

Rodzaje wykorzystywanych Cookies

Stosowane przez nas cookies są bezpieczne dla Urządzenia Użytkownika. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do Urządzeń Użytkowników wirusów lub innego niechcianego oprogramowania lub oprogramowania złośliwego. Pliki te pozwalają zidentyfikować oprogramowanie wykorzystywane przez Użytkownika i dostosować Serwis indywidualnie każdemu Użytkownikowi. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny z której pochodzą, czas przechowywania ich na Urządzeniu oraz przypisaną wartość.  Wykorzystujemy dwa typy plików cookies:
  1. Cookies sesyjne: są przechowywane na Urządzeniu Użytkownika i pozostają tam do momentu zakończenia sesji danej przeglądarki. Zapisane informacje są wówczas trwale usuwane z pamięci Urządzenia. Mechanizm cookies sesyjnych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika.
  2. Cookies trwałe: są przechowywane na Urządzeniu Użytkownika i pozostają tam do momentu ich skasowania. Zakończenie sesji danej przeglądarki lub wyłączenie Urządzenia nie powoduje ich usunięcia z Urządzenia Użytkownika. Mechanizm cookies trwałych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika.

Możliwość określenia warunków przechowywania lub uzyskania dostępu przez cookies

  1. Istnieje możliwość takiego skonfigurowania każdej przeglądarki internetowej, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć możliwość przechowywania plików cookies na dysku twardym komputera lub innego urządzenia wykorzystywanego w celu przeglądania stron internetowych. Brak wyrażenia akceptacji plików cookie nie oznacza braku możliwości korzystania z strony.
  2. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. Zmiany ustawień, o których mowa w zdaniu poprzednim, Użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej lub za pomocą konfiguracji usługi. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o każdorazowym zamieszczeniu Cookies na urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  3. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.
  4. Ograniczenie stosowania plików Cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej Serwisu.